Gépi földmunka házépítés előtt

2022. 10. 13. | Olvasási idő: 4 perc
Gépi földmunka

Egy épület helyének kialakításakor, építkezés előtt többféle gépi földmunka is szükségessé válhat. Ilyen például a humusz termőréteg leszedése vagy az alap kiásása is. Jelenlegi blogcikkünkben ezeket a feladatokat vesszük sorra.

Humuszleszedés gépi földmunka révén

Az első földmunkagépes beavatkozásra a humusz termőréteg leszedésekor van szükség, ami a helyszín adottságaitól függően 10-20 centiméter vastagságú föld megmozgatását jelenti. Szerves anyagokat is tartalmazó humuszos talajon ugyanis nem tanácsos építési munkát végezni, de megválni sem érdemes attól, hiszen nagy hasznát veheti az építtető például a kivitelezés utáni tereprendezéskor. Tapasztalataink szerint ezt a letermelt földréteget általában félre is teszik az építtetők, esetleg értékesítik, a föld leadása viszont a legrosszabb verzió, nem beszélve arról a plusz költségről, amit az elszállítása jelent.

Tuskó kiszedés

Bozót- és cserjeirtás, tuskómarás, tuskók kiszedése

Tereprendezésre is szükség lehet az alapozás megkezdése előtt, ekkor a helyszínt az építkezésnek megfelelő területté alakítjuk. El kell távolítani a földből például a gyökereket, tuskókat, illetve szükség esetén el is kell egyengetni a területet, hogy semmi ne akadályozza az építkezést. Gyakran földmunkagépet igényel azonban a ház helyét közvetlenül nem érintő, de az ingatlan zöld felületén lévő bozót- és a cserjeirtás, bokrok, fák kivágása is.

Az egyik leggyakoribb gépi földmunka a sávalap ásása

Kivitelezés előtt a leendő épületet megtartó sávalapot kell létrehoznunk, ennek kiásása szintén gépi földmunka révén történik. Fontos folyamat ez, megfelelő mély alapot kell ásni annak érdekében, hogy a bele kerülő alaptest ne fagyjon meg a téli mínuszokban sem. Sávalapozás közben előkerülhetnek akár régészeti leletek is, ilyen esetben a helyszín régészeti feltárását is biztosítani kell. Felszínre bukkanhat ugyanakkor betontörmelék, a korábbi épület sittje, de akár veszélyes hulladék, például bitumendarabok is, melynek elszállításáról gondoskodni kell. Elengedhetetlen a gépi földmunka az alapozás idején is. A lábazatok közé töltés kerül, ami többnyire murva vagy más szemcsés anyag megmozgatását jelenti, habár az újrahasznosítás érdekében egyre sűrűbben oldják meg a töltést tört betonnal. A 11-22 milliméteres szemcsenagyság még lapáttal is megmozgatható, az ezen felüli méretű murva azonban már földmunkagép segítségét igényli.

Gépi földmunka és fuvarozás

Tereprendezés földmunkagéppel

Tereprendezésre szükségünk lehet akkor is, amikor már levonult a helyszínről a kivitelező gárda. Földmunkagépre lesz szükség továbbá a közművek feltárása, illetve az épületbe bemenő kábelcsatornák, csapadékvíz-elvezetők, szikkasztók helyének kialakításakor is. Ha medencét is szeretne az ügyfél, akkor az a legszerencsésebb eset, ha már a kivitelezés elején tisztában van ezzel a szándékával, mert egy később megszületett ötlet újabb költségekkel járó földmunkát vonhat maga után.

Gépi földmunka Siófok és a Balaton déli partja környékén

Gépparkunk sokféle feladatban, korrekt árakon biztosít segítséget a megrendelők számára. Fuvarozás és gépi földmunka Siófok területén és a Balaton déli partján vállalható cégünk részéről.